Minister Levens en staf horen knelpunten leerkrachten onder water gelopen gebieden aan

 

Minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC), en haar staf hebben de knelpunten van de leerkrachten uit de onder water gelopen gebieden in het binnenland aangehoord. Het gaat om onderwijsgevenden uit onder andere de gebieden Boven-Suriname en Boven-Marowijne. In haar toespraak tot de aanwezigen heeft de bewindsvrouw gezegd dat de problemen in de gebieden vrijwel identiek zijn.

Momenteel worden begrotingen klaargemaakt op basis van de twee voorgaande overstromingen. Bij de vorige overstroming is ongeveer SRD 15 miljoen uitgegeven aan onder andere reparatie, schoonmaak en transport.

Onderwijsgevenden hebben aangegeven, dat zij wel terug willen naar hun standplaats maar dat de voorwaarden aanwezig moeten zijn. Zij vragen financiële hulp bij het opnieuw aanschaffen van spullen, die in de overstroming verloren zijn gegaan.

Andere punten:

  • De verhoging niet gezien op hun loonstrook.
  • Binnenkort breekt de droge tijd weer aan en dan zal er een tekort ontstaan aan water. Zij vragen om nu voorbereidingen te treffen, zodat er geen stagnatie optreedt in het onderwijsproces.
  • Het elektriciteitsprobleem.
  • Leerkrachten willen graag dat het ministerie het Platform Binnenland ziet als waardige partner en dat zij actief worden betrokken.
  • De leerkrachten vragen naar mogelijkheden om verder te studeren via afstandsonderwijs, zodat zij ook hogerop de maatschappelijke ladder kunnen komen.
  • Nader bekijken van de toelagen per gebied.
  • Medische verzekering en betere samenwerking tussen minOWC en Medische Zending.
  • Dat er niet alleen leerkrachten van marronafkomst naar het binnenland worden gestuurd.

Na het aanhoren van de uitdagingen van de leerkrachten heeft minister Levens aangegeven zeer onder de indruk te zijn van de manier waarop de groep de informatie heeft gedeeld. De bewindsvrouw heeft toegegeven, dat de situatie erger is dan zij dacht. De minister zal alle knelpunten zorgvuldig doornemen met haar staf.

De bewindsvrouw wil geen beloftes doen, maar ze gaf de groep wel mee dat er enorm veel geld nodig is om de leerkrachten veiliger te laten wonen. Binnen een week zal het Platform Binnenland ontvangen worden door de departementsleiding.

De leerkrachten zijn er blij om dat zij ontvangen zijn door de minister en haar staf en de knelpunten met hun konden delen. Dit is voor het eerst gebeurd en zij hopen dat het niet hierbij blijft.

Scroll to Top