Comité Herdenking Slavernij benadert minOWC voor samenwerking

Het Nationaal Comité Herdenking Slavernij en Onderzoek naar de gevolgen van het Slavernijverleden was onlangs op audiëntie bij het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC). De delegatie bestond uit de voorzitter Johan Roozer, Harry Mungra, Rosita Leeflang, Siegmien Staphorst en Tamirah van der Leuv. Het comité bracht een bezoek aan het ministerie voor een samenwerking. Dit voor onder meer de uitvoering van de Herstelbetalingen die door de Caricomlanden zijn overeengekomen.

Er moet volgens de voorzitter aandacht worden besteed aan de welvaart, het welzijn en de ontwikkeling van de Afro-Surinamers. Er moeten ook programma’s komen in verband met zelfherstel, analfabetisme en het tegengaan van culturele en sociale vervreemding. De organisatie ziet graag dat Surinaamse historische figuren beter worden geïncorporeerd in het curriculum. Bovendien willen zij beroepstrainingen over muziek, kunst en theater voor voornamelijk Afro-Surinaamse jongeren.

De werkgroep Educatie binnen het comité wil speciale programma’s uitvoeren op de scholen. In de leerjaren 1 tot en met 5 wil men storytelling doen over historische figuren, die nog niet in de schoolboeken staan. In de leerjaren 6 tot en met 8 zullen kangaspelletjes worden gedaan. De pedagogische instellingen doen mee aan essaywedstrijden en discussieavonden. De leerkrachten krijgen workshops aangeboden.

De minister noemt de voornemens van de organisatie een mooi initiatief, alleen zal de uitvoering niet eenvoudig zijn. Vooral omdat cultuur niet serieus genoeg genomen wordt door de samenleving. Ze adviseerde leuke televisie- en radioproducties te produceren voor de leerlingen. Ze benadrukt dat die alleen voor de kustvlakte van dienst zullen zijn en er dus een andere benadering voor de kinderen van het verre binnenland moet worden ontwikkeld.

Het nationaal comité heeft verschillende structuren. De hoofdcommissie bestaat voornamelijk uit de bestuursleden. De adviesraad wordt geleid door mw. Staphorst. Hieronder vallen ook de verschillende werkgroepen die voornamelijk in de uitvoering zitten. Roozer zegt de ondersteuning te genieten van de overkoepelende organisaties NAKS, Stichting Marron Vrouwen, Fiti fu Wini en de Fedrasi fu Afrikan Srananman.

Gerelateerde Artikelen

Heeft u een vraag? Maak dan contact met ons!