Minister Levens doet officiële overdracht sleutel DNA-gebouw

De gereconstrueerde panden van De Nationale Assemblee (DNA) aan de Henck Arronstraat zijn opgeleverd. De aanpak van de gebouwen is onder supervisie geweest van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) en de Project Implementation Unit van het Paramaribo Urban Rehabilitation Program (PIU-PURP). De financiering middels een lening komt van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) na interventie van de Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname via de Unesco en heeft ongeveer US$ 3.4 miljoen gekost.

Minister Marie Levens gaf in haar toespraak aan dat het een lang proces is geweest waaraan velen een waardevolle bijdrage hebben geleverd. De IDB heeft naast de restauratie van het DNA-gebouw nog vier projecten die gefinancierd zullen worden. De minister feliciteerde DNA-voorzitter Marinus Bee en gaf mee dat hij altijd een beroep kan doen op haar ministerie met name het Directoraat Cultuur voor de afrondingswerkzaamheden. Het minOWC heeft nu de taak om ervoor te zorgen dat de benedenruimte van alle gebouwen die gefinancierd zijn door de IDB, opengesteld zijn voor het publiek uit binnen- en buitenland.

Staatsadviseur Gregory Rusland blikte terug op 26 jaar geleden toen het Surinaamse volk werd opgeschrikt door de felle brand van drie monumentale panden waaronder het parlementsgebouw. “In een oogopslag was de belangrijkste pilaar van onze democratie door de vlammenzee verwoest.” Rusland vindt het prijzenswaardig dat op 14 april 2022 de panden er staan en de ceremoniële overdracht heeft plaatsgevonden.

DNA-voorzitter Bee gaf de aanwezigen te kennen dat met de opening het gebouw de dynamische parlementaire geschiedenis geschreven wordt. Volgens Bee is er geprobeerd om het prachtige culturele erfgoed in zijn glorie te doen herrijzen, zodat de zwarte bladzijden uit ons geheugen worden gehaald.

President Chandrikapersad Santhoki gaf in zijn toespraak aan, dat het gereconstrueerde pand geplaatst kan worden tegen de achtergrond van ‘the outstanding universal value’ waarop in feite de restauratie, renovatie en wederopbouw van de historische binnenstad gebaseerd is. Het staatshoofd merkte op dat de democratie ondanks de toenmalige brand niet verloren is gegaan.

Na de toespraken heeft minister Levens de symbolische overhandiging van de sleutel gedaan aan president Santokhi, die de sleutel op zijn beurt overhandigde aan DNA-voorzitter Bee.

Gerelateerde Artikelen

Heeft u een vraag? Maak dan contact met ons!