Minister Levens ontvangt boek ‘Opzoek naar Papa Koenders”

Minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) heeft onlangs het boek “Opzoek naar Papa Koenders overhandigd gekregen van een van de schrijvers, Roy Wijks. Het boek gaat over het leven en werk van Julius Gustaaf Arnout Koenders. Hij was een Surinaamse onderwijzer en een fervente activist voor de Surinaamse taal en de creoolse cultuur. Met het uitbrengen van zijn maandblad genaamd Foetoeboi en bekende liederen in het Sranan is hij een grote inspiratie geweest voor bekende auteurs.

In het boek wordt aandacht besteed aan de negatieve effecten van het koloniale onderwijs en de cultuurpolitiek op de psyche van de Surinaamse mens. Met het uitgeven van het boek hopen de schrijvers een bijdrage te leveren aan de culturele geschiedenis van Suriname en het bijdragen aan zelfbewustzijn, zelfreflectie, persoonlijke en maatschappelijke heling.

De minister erkent dat er weinig geschreven en gelezen wordt over onze eigen cultuur en overweegt het boek te doneren aan de middelbare scholen, zodat scholieren meer te weten komen over Julius Koenders.

 

Scroll to Top