Minister Levens: “Beroepsonderwijs krijgt speciale plek bij MinOWC”

Na het district Nickerie zijn er ook in Saramacca op de H.J. de Vriesschool vier praktijklokalen in gebruik genomen. Minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) zei in haar toespraak dat het beroepsonderwijs een speciale plek krijgt bij het departement. Er zijn volgens de bewindsvrouw miljoenen Surinaamse Dollars aan de kant gezet. 

Minister Levens stond ook stil bij de ondersteuning van de Islamic Development Bank (IsDB) voor het ter hand nemen van het praktijkgericht onderwijs. LBO H.J de Vries is een modelschool van hoe het moet. De minister drukte de leerlingen op het hart om zich te blijven scholen, zodat zij later ook goed kunnen verdienen.

Directeur Beroepsonderwijs, Gracia Valies-Ormskirk, benadrukte het belang van deze praktijklokalen. Volgens haar krijgen de leerlingen de ruimte om hun vaardigheden te ontwikkelen. Valies-Ormskirk legde de nadruk op de verbinding van theorie en praktijk. Op de leerlingen deed zij een beroep om nieuwsgierig en enthousiast te zijn, terwijl de leerkrachten zich moeten inzetten bij het overdragen van de lessen. Verder vroeg zij aan zowel de leerlingen als de leerkrachten om zuinig om te gaan met de machines, aangezien die kostbaar zijn. 

De directeur van LBO H. J de Vries Angela van Broekhoven gaf aan dat met ingebruikname van deze lokalen er aan kwaliteitsverbetering gedaan wordt in het onderwijs. Leerlingen worden adequaat voorbereid op het beroep, dat zij zullen uitoefenen. Een ander pluspunt van deze lokalen is dat de leerlingen de ruimte krijgen om zich in hun eigen district te specialiseren wat natuurlijk een geruststelling is voor de ouders.

Staatsadviseur Gregory Rusland gaf in zijn speech aan dat bij de aanstaande ontwikkelingen op oliegebied de rol van Saramacca belangrijk zal zijn. De agrarische sector vervult een belangrijke rol in dit district, merkte hij op. De staatsadviseur feliciteerde vooral de jongeren die nu de gelegenheid krijgen om daadwerkelijk een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van het land.

President Chandrikapersad Santokhi gaf in zijn toespraak aan dat de kracht van moderne technologie zit bij de jongeren, omdat zij in een ander tijdperk geboren zijn; de 21e eeuw. In deze technologie moet er geïnvesteerd worden en dat kan door de introductie van markt- en beroepsgericht onderwijs. 

Het staatshoofd zei verder dat Suriname decennialang een onderwijssysteem had waar veel scholieren, ook op basis van het ontbreken van andere mogelijkheden en keuzes, zijn gaan studeren in de administratieve en bestuursrichting. Als het gaat om de toekomstige ontwikkeling van Suriname dan moeten we gaan investeren in beroepsgericht onderwijs.

De praktijlokalen zijn onderdeel van het Technical and Vocational Education and Training (TVET)-project, gefinancierd door de IsDB, met als doel verbetering en vernieuwing van het Lager Beroepsonderwijs (LBO). De 39 praktijklokalen zijn verspreid over 6 districten te weten te Wanica, Paramaribo, Marowijne, Commewijne, Saramacca en Nickerie.  

Scroll to Top